Vaarwel 2014, Welkom 2015

Ik wens je een zalig, fantastisch en liefdevol 2015. Een nieuw jaar begint, een oud jaar wordt afgesloten. Toch blik ik graag nog eens terug. Hier mijn 2014-Toppers in willekeurige volgorde.

1. Ringland heeft zich dit jaar helemaal op de kaart gezet. Met festivals, affiches, fimpjes en nog meer ludieke acties wist Ringland het hart van menig Antwerpenaar te veroveren. Elke kritische vraag vanuit de politiek werd daadkrachtig beantwoord en als er geen antwoord was, dan tast de Antwerpenaar graag in zijn zakken, om voor het nodige studiegeld te zorgen zodat toch een antwoord geformuleerd kan worden. Geweldig toch? Van het volk, voor het volk! Graag nog meer Ringland in 2015.

2. In tegenstelling tot 2013 met een aantal belangrijke verjaardagen zoals 50 jaar Modeacademie, 150 jaar Schelde tolvrij, 350 jaar Koninklijke Academie voor Schone Kunsten was er in 2014 weinig te vieren. Gelukkig zorgden De Rode Duivels voor een geweldig feest. Op alle pleinen, parken en straten werd er gesupporterd voor ‘rood-geel-zwart’, ongeacht leeftijd, kleur, religie, geaardheid. Zo zou het altijd moeten zijn.

CampingGourmet02

3. ‘Streetfood’ is hip, dus een ‘streetfood festival’ is dat helemaal. Camping Gourmet in de Brouwerij De Koninck was dan ook een hoogtepunt. Fantastische ambiance, muziek van de ‘eighties’ en culinaire pareltjes. Ik ben nu al benieuwd welke initiatieven de brouwerij nog uit zijn mouw zal schudden in 2015. Hou ze in de gaten!

4. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen oftewel het KMSKA mag dan wel gesloten zijn voor renovaties, af en toe mag je eens gaan piepen hoe het eraan toegaat. Het werfbezoek dat ze in september organiseerden was indrukwekkend. Ik kan bijna niet wachten tot 2017 om het eindresultaat te zien.

Graffiti5. Verlaten straten in de stad zijn saai? Niks van. Toch zeker niet als je er 120 internationale graffiti-kunstenaars aan het werk zet. Dat was het geval aan de Oost-Statie tijdens het ‘Art at the Bikeway‘ festival. Het startschot werd gegeven in augustus, maar loopt nog verder tot in het voorjaar van 2015. Je hebt dus nog tijd om er eens langs te lopen en de kleurrijke werken te bewonderen.

Fietsparking6. Er wordt heel wat gebouwd en verbouwd in onze stad. Hele wijken zoals de Regatta, het Nieuw Zuid, de Cadixwijk, de Kievitwijk, De Noorderlijn, de Scheldekaaien, krijgen de nodige aandacht. Stil op de achtergrond werd in 2014 een prachtige architecturaal pareltje opgetrokken … de fietsparking aan Berchem Station. Nog een klein sprintje en we kunnen het begin 2015 inpalmen.

RedStarLine7. Het Red Star Line Museum blies zijn eerste kaarsje uit. Massaal werd het museum bezocht … en goedgekeurd. Het won dan ook de publieksprijs van de museumprijs in juni. In december kwam daar nog de Wablieft-prijs (een erkenning voor communicatie met duidelijke taal) bij. En het kan niet op. Het Red Star Line Museum is nu ook genomineerd voor de prestigieuze European Museum of the Year Award 2015!

WinterA8. Na de ‘Zomer van Antwerpen’ komt de ‘Winter in Antwerpen‘ en die krijgt van mij een extra pluim. Het openingsfeest was prachtig, de stad feeëriek en de mensen zelfs een beetje ontroerd door al die performers, figuranten en vooral de operazangeressen. Ik heb er van genoten.

Pinguins049. Voor één keer moest je niet in de dierentuin zijn om beestjes te zien. Door een hevige hagelbui werd deze zomer de serre van de vlindertuin verwoest en de prachtexemplaren vlogen zomaar de warme stad in. Toch verdient de dierentuin een extra plaats in mijn lijstje, want er wordt aan gewerkt. Zo kwam er het pinguïn-paradijs bij. Ook een zielig, verstoten gorilla-vrouwtje werd verwelkomd. En zelfs als de dieren op kot zaten, zorgde China Light Zoo voor een nachtelijke pracht.

10. Ik kan mijn lijstje niet eindigen zonder over al die uitzonderlijke café’s, restaurants en koffiebars in onze stad te spreken en het is bijzonder moeilijk om er enkele favorieten uit te halen. Toch ga ik proberen. Om chique te tafelen:Graanmarkt 13. Dé klassieker:Ciro’s. Het hippere alternatief: Meat&Eat. Om te eten en te drinken: Stanny. Voor wat leesvoer bij de koffie: Revista. Een toevallige ontdekking: Koffieklap. Een beetje Berlijn in Antwerpen: Kornèl. In het park: Mika. En nog veel meer …

Hiermee wil ik 2015 inzetten. Eén goed voornemen … ik ga nog veel meer van onze stad genieten. Daar maak ik graag tijd voor vrij. Jij toch ook? Goede tips zijn altijd welkom.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.