Vaarwel 2016, Welkom 2017

Ik wens je alvast een fantastisch, liefdevol en voorspoedig 2017. Hoewel het rustig was dit jaar in Antwerpen (naar mijn mening), blik ik met een warm hart terug op 2016. Hierbij mijn overzicht.

havenhuis031. Absolute top in mijn lijstje is de oplevering van het nieuwe Havenhuis. Ten eerste omdat het openingsweekend met vuurwerk, recepties, lintjes-knippen en geleide bezoeken geweldig was. Ten tweede omdat het een architecturale parel is … zo mooi! Ten derde omdat de architecte Zaha Hadid op 31 maart 2016 stierf en dus nooit het eindresultaat zal kunnen bewonderen. Gelukkig kunnen wij dat wel. Schrijf je zeker eens in voor een rondleiding.

kathedraal2. Nog een hoogtepunt voor mij, zowel letterlijk als figuurlijk, was de beklimming van de kathedraal. Jaarlijks kan je tijdens de zomermaanden naar boven. Nog nooit onze stad vanop zo’n hoogte gezien? Schrijf het dan zeker op je ’to do’ lijstje.

Bar-Gloed043. Ik blijf op grote hoogte. Op de hoek van De Keyserlei ging de A-tower open voor het grote publiek. Op verschillende verdiepingen kon/kan je iets beleven. Op de 24ste verdieping kan je genieten van een panoramisch uitzicht. Op de 4de verdieping is er een bar. Vooral deze zomer kon je genieten van het pop-up terras … met een hapje én een drankje. Top!

parkbrug054. Nog een architecturaal pareltje mag niet ontbreken in mijn lijstje en dan heb ik het over de parkbrug, die het eilandje met Park Spoor Noord verbindt. Niet alleen de brug zelf, maar vooral de speling van het licht door de gaten is prachtig. Let wel, langs de kant van het Eilandje is de beklimming van de brug wel een kleine uitdaging voor de fietser :-).

grote-markt5. Dit jaar wil ik ook de Grote Markt op mijn lijstje zetten. Het stadsbestuur heeft zijn best gedaan om deze plek terug op te waarderen. Dankzij de auto-luwe heraanleg en het gezellige lichtplan komen de prachtige gebouwen helemaal tot hun recht. Dit trekt niet alleen toeristen aan, maar ook nieuwe, toffe zaken, zoals Vascobelo, Pho61 en Backyard.

CafeKiebooms036. Ook elders in de stad kwamen er pareltjes van koffiehuizen, restaurants en café’s bij. Het is altijd moeilijk om er favorieten uit te kiezen, maar hier toch enkele die me een instant goed gevoel gaven … Bart Vert, Barchel, Greenhouse, Lebowski. Jammer genoeg verdwijnen er ook pareltjes. Een echt groot verlies is café Kiebooms. Het was altijd een top-ervaring om er iets te gaan drinken. Heimelijk hoop ik dat het terug open zal gaan in 2017. Een oproep aan de initiatiefnemers van het prille begin?

worstelaar017. Foodtrucks waren in 2015 al een hype. Je zag ze op festivals of andere evenementen. In 2016 kwamen ook de ‘lonely ones’. De melkkar, het omelettenkraam of de worstelaar. Andere foodtrucks, zoals de Frieterij, vonden dan weer een vaste stek in de stad. Ik ben ervan overtuigd dat we in 2017 nog veel meer originele eet-ideeën zullen ontdekken.

Flamigos008. Ik denk niet dat ik mijn lijstje kan afsluiten zonder de Zoo te vermelden. In volle ontwikkeling en telkens weer verrassend … het flamigoplein en de nieuwe Savanne. Het is dringend tijd om nog eens terug te gaan om de Skywalk en de adoptievisjes van Aquatopia te gaan bewonderen. Dat staat alvast op mijn ’to do’ lijstje voor 2017.

jacobjordaens9. Tenslotte wil ik het hebben over mijn toevallige ontdekkingen. Onze stad blijft elke dag verrassen. Een nieuwe grafitti, een rare snater, een niet eerder bezocht café, een interessante tentoonstelling of gewoon een speciale lichtinval op een eeuwenoud standbeeld. Open je ogen en geniet. Dat is alvast mijn voornemen voor 2017.

Voila, dat was 2016. Op naar een fantastisch 2017. Volgend jaar ga ik nog meer genieten van ’t stad. Help jij met wat leuke tips?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.