Vaarwel 2015, Welkom 2016

Allereerst wens ik jullie een fantastisch en liefdevol 2016. Graag wil ik nog een laatste keer terugblikken op 2015. Hoewel het een dreigend jaar voor de wereld was, bleef het in Antwerpen gelukkig min of meer rustig. Toch enkele uitschieters. Hier mijn favorieten in willekeurige volgorde.

De-Reuzen1. In juni bezochten de reuzen van theatergezelschap ‘Royal de Luxe’ onze stad. Het was een warm weerzien en een moeilijk afscheid voor iedereen die naar de stad was gekomen om hen te volgen. Klasse!

Tour20152. In juli kleurde onze stad dan weer helemaal geel. Honderden, ja zelfs duizenden, wielerfanaten verzamelden langs de ‘Tour 2015‘ route. Hoewel de wielrenners in een flits alweer voorbij waren, zat de sfeer er goed in. Ik was fan!

Boelaertpark3. Mensen praten graag over het weer en dit jaar met reden … een hete zomer, een schitterend najaar en tot hiertoe ook een warme winter. En als het warm is, dan gaan we zwemmen. De badboot had waarschijnlijk zoveel mensen te verwerken, dat hij met een zucht ten onder gegaan is. Jammer, want het was altijd genieten. Gelukkig is er nog de prachtige zwemvijver in het Boelaerpark. Allen daarheen volgende zomer!  rare-snuiters

4. Als het warm is, komen er rare snuiters buiten. Dit jaar waren er wel een aantal prachtexemplaren, zoals de dragqueens en de standbeelden, die ik in dit overzicht graag een plaats wil geven.

5. Geen lijstje zonder alle uitzonderlijke café’s, restaurants en koffiebars, die onze stad rijk is. Ik kan er geen favorieten uitpikken, maar ik ga toch proberen. Om chique te tafelen moet je naar Bistrot du Nord (dit jaar bekroond met een eerste Michelin-ster). Dé klassieker blijft voor mij de Ciro’s, juist zoals vorig jaar. Dé nieuwkomer van het jaar is Brel, voor een hapje en een drankje. 

World-Gin-Day6. Na de café’s en restaurants te hebben besproken, kan ik niet rond de hype van vorig jaar heen … Gin en tonic. In juni werd er zelfs een ‘World Gin Day‘ gehouden in Park Spoor Noord. Zovéél variëteiten … te veel om allemaal te proeven! Ik ben nu al benieuwd wat de volgende drank-hype zal worden. Zelf gebrouwen bier misschien?

Marta7.  Hypes komen en gaan. Zo zeggen we ‘vaarwel hipsters’ en ‘welkom yuccies’ (young urban creatives). Yuccies willen graag geld verdienen, maar dan wel met creatieve jobs en projecten. Een voorbeeld? Marta, de Mart van A, met streekproducten, lokale groenten, nieuwe bieren, kookworkshops, biobars, en nog veel meer, telkens op een andere plaats in de stad. Wij gingen kijken en zagen dat het gezellig was.

Ringland8. Nog een goeie dit jaar was die -ietwat domme, maar toch wel veel besproken – ‘ben jij een … fietser/voetganger’-campagne. Geweldig hoe vindingrijk de Antwerpenaar was om er zijn eigen versie van te maken. Soms grappig, soms kritisch, soms suggestief. Spijtig, ik had er meer foto’s van moeten maken.

9. Deze campagne sluit naadloos aan bij de leefbaarheid van onze stad. Onderzoeken werden gedaan en geanalyseerd. Fijn stof werd in kaart gebracht. Het is duidelijk, Ringland moet er komen! Liefst nog voor ik er het loodje bij leg. Een stap in de goede richting … in 2016 installeert Antwerpen de lage emissiezone. Let dus op als je met je auto naar de stad komt.

Zenith10. Graag wil ik eindigen met de geweldige stadsontwikkelingen: het Havenhuis, het Nieuw Zuid, de Cadixwijk, het KMSKA, de Gedempte Zuiderdokken, het Groen Kwartier, de Linkeroever. Dit beloof dat ik die voor jou in de gaten zal houden in 2016.

Voila, dat was 2015. Op naar een fantastisch 2016, met één goed voornemen. Ook dit jaar ga ik volop van én in onze stad genieten. Om te kunnen bloggen, natuurlijk. Blijven jullie lezen? Tips altijd welkom.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.