Stad in Cijfers

Stad in Cijfers informeert over de demografie van Antwerpen

Deze week kopten heel wat kranten ‘meerderheid van de inwoners van de stad Antwerpen heeft migratieachtergrond’. Klopt, maar wie zijn ze, waar komen ze vandaan, hoe oud zijn ze … zoveel vragen met evenzoveel antwoorden. Wist je dat je al deze antwoorden gemakkelijk terug kan vinden op de website : Stad in cijfers. Daar kan je de demografie van de verschillende Antwerpse districten vergelijken via het dashboard (eerste blokje) of een volledig rapport inkijken via de databank. (4de laatste blokje). Ik ontdekte het volgende:

  • Antwerpen heeft vandaag 527.461 inwoners. Dat betekent dat 8% van de Vlaamse bevolking in Antwerpen woont en dat er 2x zoveel mensen in Antwerpen wonen dan in Gent, de tweede grootste stad in Vlaanderen.
  • In Antwerpen is 49,9% autochtoon. 11.4% zijn ‘nieuwste Belgen’, die bij geboorte Belg zijn, maar waarvan één of beide ouders van vreemde origine zijn.  17,3% zijn ‘nieuwe Belgen’. Zij veranderden hun nationaliteit na aankomst in België. 21,4% zijn vreemdelingen zonder Belgisch paspoort.
  • 40% van deze allochtone groep mensen komen uit slecht 4 streken, namelijk Noord-Afrika (13,8%), West-Azië (8,3%), Oost-Europe (8,2%) en West-Europe (7,1%).
  • Opvallend is dat bij de autochtone bevolking vooral de 65-plussers (25,9%) sterk vertegenwoordigd zijn (25,9% vs <6% bij de allochtone groepen), terwijl het bij de allochtone groepen vooral -12 jarigen zijn (ongeveer 20% vs 7,2% bij de autochtone groep).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.