Red het Harmoniepark

RedHetHarmoniepark01Antwerpen … de groenste stad van Vlaanderen. Waar of niet? Park Spoor Noord, het Middelheimpark, het Nachtegalenpark, het Stadpark, het Rivierenhof, het Te Boelaerpark, stuk voor stuk voltreffers. Maar wist jij dat het Harmoniepark één van de drukst bezochte parken is? En net daar wil men een stukje afnemen. Het voetbalveld moet plaats ruimen voor een appartementsgebouw. Terwijl er nog zoveel leegstand in de stad is. Ik begrijp de ontgoocheling van de bewoners. Ook ik vind het telkens weer jammer wanneer een stukje groen verdwijnt. Wil je hen steunen? Teken de petitie. Alle info op facebook ‘red het harmoniepark’  RedHetHarmoniepark04RedHetHarmoniepark02RedHetHarmoniepark05RedHetHarmoniepark03

1 gedachte over “Red het Harmoniepark”

  1. Het is een schande dat de stad Antwerpen gisteren, anno 2013 een deel van het historische Harmoniepark inkleurt als bouwgrond. Het Harmoniepark barst uit z’n voegen en wordt elke dag, voor elke vierkante meter nuttig en spaarzaam gedeeld door de erg uiteenlopende gemeenschappen die er toevlucht zoeken. De huidige inrichting van het park is te krap voor al die noden. De bevoegde schepen geeft er de voorkeur aan om het park nu kleiner te maken en er een lap bouwgrond uit te knippen. Misschien, of wellicht was er al een akkoord met een bouwpromotor, met het OCMW of met een ziekenhuisbeheerder, een compensatietje misschien om een elders misgelopen bouwvergunning weer goed te maken, of om wat tegengewicht te bieden aan een benoeming elders? Wellicht ook was die deal nog gesloten onder de vorige coalitie, waardoor de oude coalitiepartijen zich gisteren onthielden. En waarschijnlijk was men er zich ook niet van bewust dat de buurt wel degelijk andere plannen heeft voor haar Harmoniepark en dat meer dan 3000 mensen intussen de petitie ondertekenden om de parkomtrek integraal te behouden.

    Aan bouwgrond is vandaag geen nijpend tekort in Antwerpen, ook de inventaris van leegstaande gebouwen is een eindeloos refrein om maar weinig trots op te zijn. Met pijn in het hart zien we elke dag de leegstand van de Stenenbrug over de Lange Nieuwstraat tot aan de Grote Markt, en dichterbij het Harmoniepark, van de Grote Steenweg over de Mechelse Steenweg, over de Belgiëlei naar de Plantin en Moretuslei. Met welke logica verbinden studiegroepen en beleidsmakers zoveel leegstand met de omvorming van park naar bouwgrond anno nu?

    Bouwen voor later of onaangepast de toekomst tegemoet? Gebouwd wordt er. Op vijf passen van het Harmoniepark wordt één van de grootste werven van Antwerpen voor de komende jaren ontplooid: een nieuw provinciegebouw naar een ontwerp van Xaveer de Geyter. Het enthousiasme voor het project van een nieuw provinciegebouw is terecht en mag niet verward worden met de vraag om een klein stukje historisch groen in de binnenstad te vrijwaren. Ze sluiten elkaar niet uit. De percelen raken elkaar niet. De belangen liggen op eenzelfde lijn. Die van een bevoegde overheid en de manier waarop ze zichtbaar aanwezig is in de stedelijke omgeving en daarbij optreedt met een mandaat van de bewoners van haar kiesomgeving.

    Belangrijker nog, omgekeerd is het niet omdat er meer groen voorzien wordt rondom het nieuwe provinciehuis dan vandaag het geval is, dat er daarom naar hartelust en proportioneel in stedelijke parken kan gesnoeid worden. Die rekening klopt niet. Er is een overkoepelende visie nodig die op complexere criteria gebaseerd is dan rekenkunde.

    Een teken aan de wand, maar In hetzelfde park waar een deel omgevormd wordt naar bouwgrond, ligt voor de reconversie en invulling van de leegstaande Harmoniezaal niet echt een steekhoudend plan op tafel. De oude Harmoniezaal is vandaag casco, net zoals de gerenoveerde spoorloodsen aan Park Spoor Noord. Grote spoorwegkathedralen die met Europese subsidies werden opgeknapt, staan er nu aan het begin van de Leien leeg bij en dikken de groeiende inventaris van “stille ruimtes” van de Stad Antwerpen aan. Andere Europese steden geven er bestemmingen aan die cultureel tot de verbeelding spreken en ingebed zijn in het stedelijke weefsel. Antwerpen slaagt daar tot op heden jammergenoeg niet in. Cultureel wordt de stad Antwerpen door Brussel met de grond gelijk gemaakt.

    De bevoegde Schepen spreekt, wat de omvorming van park naar bouwgrond betreft, van een proefperiode. Ik zou de bevoegde schepen willen uitnodigen, om duidelijk te definiëren hoelang die proefperiode loopt, wat ze behelst, zodat iedereen die meewerkt aan een toekomst voor het Harmoniepark, vooraf weet waaraan zich te verwachten. Welke doelstellingen en verantwoordelijkheden worden er vastgelegd, wat zijn de sancties als ze niet gehaald worden en welke garanties krijgt het park, wanneer iedereen zijn of haar verplichtingen nakomt?
    Wie weegt er dezelfde criteria, als er een nieuwe coalitie en en nieuwe schepen in het zadel zit?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.