Bustour doorheen de Antwerpse haven

De Antwerpse haven, de trots van ‘A’ en één van de meest begeerde plekjes op aarde. Niet voor niets dat er doorheen de jaren tot op de dag van vandaag voor gevochten en over geruzied wordt. Eén van de belangrijkste momenten in zijn geschiedenis is 16 juli 1863, de dag waarop de maritieme naties van over heel de wereld de Nederlandse tol op de scheepvaart van en naar Antwerpen afkochten. Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van het Schelde Vrij-verdrag zet het Havenbedrijf de Schelde in de kijker met tal van activiteiten. Wij kozen voor de Haven Bustour. Echt interessant! Een dikke merci aan het Havenbedrijf voor dit gratis initiatief en proficiat aan de fantastische gids, die de haven kende zoals zijn broekzak. Info : 150jaar Schelde Vrij, De Haven Bustour (hopelijk is er nog een plaats vrij), Flandria Bollekesfeesten

Hierbij een beeldverslag en de belangrijkste zaken die we geleerd hebben :

Haventoer(1) De Antwerpse haven is goed voor 146.000 jobs in Vlaanderen waarvan meer dan 60.000 jobs in de haven (2) De haven van Antwerpen is de tweede grootste haven van EU -na Rotterdam- wat betreft goederen en is de grootste haven in oppervlakte (3) Het Bonapartedok uit 1811 is het oudste dok, de Antwerpse haven ontwikkelde zich in verschillende fasen verder stroomafwaarts, eerst op de rechteroever, dan op de linkeroever en gaat nog verder met de ontwikkelingszone Saeftinghe (4) De Antwerpse haven is de grootste fruithaven – 2,5 km fruitkaai- en koffiehaven -permanent 270.000 à 300.000 kg groene koffie in stock, die op beurzen van New York en London verhandeld worden- in EU (5) De Berendrechtsluis is de grootste zeesluis ter wereld met een lengte van 500m, een breedte van 68m en een diepte van 17,75m, de Deurgancksluis is een zeesluis in aanbouw en is tijdens de havendagen in september te bezoeken (6) Dagelijks komen er 42 zeeschepen, 163 binnenschepen en 250 goederentreinen (7) Containers die per zeeboot aankomen worden verder vervoerd via het spoor (10%), de binnenvaart (34%) en op de weg (56%) (8) De Antwerpse haven heeft 1.200 km treinsporen -totale spoorwegennet van België is 3.900 km- en dagelijks worden er 250 treinen gevormd of gesplitst in een volledig automatisch ‘ultratech’ spoorvormingscentrum (9) Containers op de kade worden 7 hoog gestapeld indien leeg, 3 hoog indien vol, container op boten die het Albertkanaal bevaren zijn 3 hoog gestapeld maar momenteel worden alle bruggen verhoogd tot 9,10 m zodat de boten 4 hoog gestapeld kunnen worden (10) de ‘Hoge Maai’ werd in de jaren ’80 gesaneerd en verwerkt enkel biologisch afbreekbaar materiaal met methaangaswinning als gevolg dat vervolgens door Indaver gebruikt wordt.

1 gedachte over “Bustour doorheen de Antwerpse haven”

  1. Het gaat hier over een quiz,
    graag zouden we weten,
    “WAT IS EEN BEGRIP VOOR DE ANTWERPSE HAVEN ‘met een 10 letterwoord zijn) is hier voor een quiz in de kempen(een symbool)
    met vriendelijke dank

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.