Antwerpen Koekenstad

Wil je weten waarom Antwerpen ‘Koekenstad’ genoemd wordt? Dan moet je langs het Centraal Station gaan. Daar loopt tot 3 maart een expo over de historiek van de Antwerpse confiserie. ’t Is leerrijk.

Koekenstad02 Koekenstad03 Koekenstad04En wat heb ik geleerd ? (1) Antwerpen kende in het interbellum de grootste concentratie aan industriële koeken-, chocolade- en confiserieproducties van België en waarschijnlijk ook van heel Europa. Meer dan twintig grote fabrieken bevonden zich binnen de Brialmontomwalling (vandaag de ring rond Antwerpen), bijna allemaal aan een treinstation. Parein aan het Zuidstation, De Beukelaer aan het Centraal Station en Biscuits Phoenix aan het Ooststation verspreidden een koekjesgeur, terwijl aan Berchem station en het Damstation de chocoladegeur van Martougin en Meurisse domineerde. Wie de vorige eeuw in Antwerpen met de trein aankwam, werd bedwelmd door de zoete geur. (2) TUC was hét zoute koekje van Parein dat de wereld veroverde.  Ook Cha-Cha was een topper. (3) Koeken werden per stuk verkocht, vandaar de vele mooi gedecoreerde blikken. Wil je nog meer weten? Dan is de site Biscuit Parein ook heel leerrijk. Parein

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.