Vaarwel 2017, welkom 2018

Mijn beste wensen voor het nieuwe jaar! Maak er een knaller van en geniet met volle teugen van onze stad. Met onderstaand lijstje werp ik nog een laatste blik op 2017 en dan … voluit leven in 2018!

1. Dit jaar installeerde Antwerpen de LEZ. Alle vervuilende auto’s gingen eruit. Dat je het niet wist, kon je niet beweren, want naast de nieuwe verkeersborden kon je niet kijken.

2. Niet alleen de vervuilende automobilisten moesten zich aanpassen, ook de andere weggebruikers moe(s)ten een portie geduld hebben. Door de aanleg van de Noorderlijn waren er (en zijn er nog steeds) heel wat omleidingen. Spannend was de knip in de Leien voor de werken aan de Opera. Ook de Londenbrug bleef voor enkele maanden open staan … een moment om op je gemak het gedicht van Stijn Vranken te lezen. Maar de verkeersellende is nog niet gedaan. Daarvoor moet je wachten tot 2019. Gelukkig kan je ook slimnaarantwerpen :-).

3. Nog ééntje waar je tot 2019 moet op wachten … de opening van het KMSKA. Gelukkig kan je, tijdens de renovatie, af en toe een kijkje gaan nemen. Hou hun open-werven-dagen in de gaten en maak er tijd voor vrij. De werfleiders vertellen je gepassioneerd over zowel het behoud van het historische pand als het gebruik van de nieuwste technologieën. Echt indrukwekkend!

4. En Antwerpen bouwde verder. Nieuwe stadsdelen, zoals het Nieuw Zuid, de Cadixwijk, Regatta en het Groen Kwartier, worden ontwikkeld. Een uniek stukje is het ’t PAKT. Deze industriële site aan de rand van het Groen Kwartier trekt stadslandbouwers, creatieve ondernemers, toffe horeca-zaken en heel wat hip volk aan. Ik noem het ‘mijn verborgen parel’.

5. Ook op andere plekken in de stad werd/wordt het creatieve ondernemerschap gestimuleerd en gemotiveerd. Vooral de W.A.T.T. (working apart, thinking together)-toren aan de Mechelsesteenweg was/is een voltreffer. In de koffiebar, ontworpen door Fosbury&Sons, is het een bedrijvigheid van jewelste. Hier wordt ge-co-worked! Gelukkig kan je er ook gewoon terecht voor een koffietje.

6. Creativiteit vind je niet alleen op ‘co-working’ plekken, maar ook in pop-up winkels. De winnaar van het pop-up gebeuren was de PopUpToDate in Statiestraat-Driekoningenstraat in Berchem. Vooral Toko139 was een inspirerende plek, die gelukkig ook na het evenement bleef bestaan.

7. Blijkbaar werd er nog niet genoeg gebouwd, verbouwd en gewerkt. Ook de Zoo moest er aan geloven. Er werd een Skywalk aangelegd en sommige dieren kregen een nieuwe woonst. Gelukkig kon je er ook rust vinden. Van mij krijgt de Zoo een dikke proficiat voor de prachtige decoratie tijdens de paasvakantie. Het was super mooi!

8. Na al het werken was er tijd om te relaxen. Ik heb alweer een heleboel toffe plekjes ontdekt … voor koffie en gebak (Caffénation Pakt, Kornel, Barchel, Frits, Maurice), voor een gezonde lunch (Vers), voor een hapje en een drankje (Yu-thai, Overzicht, Primo).  En als ik het helemaal niet meer wist, kon ik altijd terecht bij Host voor een hapje, een drankje, een kledingstuk, een juweel, een woonaccessoire of een workshop.

Maar het meest van al heb ik gewoon genoten van de stad. Ik heb vreugde gezien en ik heb humor ervaren. Dat heeft me blij gemaakt. Ik hoop dan ook dat ik in 2018 nog meer vreugde en humor zal zien. Dat zal ik dan zeker met jou delen. So, stay tuned!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.