In 1863 (op 19 maart!) brouwde X.F. De Beukelaer (van dezelfde familie als De Beukelaer-koekjes en De Beukelaer-koffie) voor het eerst Elixir d’Anvers. Omwille van zijn weldoende eigenschappen kreeg de kruidenlikeur tal van gouden medailles en erediploma’s (zelfs Louis Pasteur heeft er één ondertekend en overhandigd!). Vroeger werd het drankje uitgevoerd naar andere werelddelen. Nu is dit niet meer het geval. De reden ? Sommige landen laten pas import toe als ze ook de formule kennen. Sorry, die blijft geheim! Zonder alle medailles en erediploma’s wisten onze moemoe’s en onze tantekes ook dat het lekker was. De fles kwam steevast bij ieder bezoek op tafel. En op internaat gaf zuster overste het al wel eens als remedie voor pijnlijke maandstonden (tot sommige leerlingen last begonnen te krijgen van week-stonden). 150 jaar later is Elixir d’Anvers nog steeds (of weer helemaal terug) in de mode. Dit én nog veel meer heb ik geleerd tijdens een bezoek aan de fabriek in de Haantjeslei. Hik 🙂 Alle info : Elixir d’Anvers